Klara kompetensförsörjningen med Kravmärkt Yrkesroll. Vårt system är heltäckande och ger er den struktur ni behöver för att kvalitetssäkra er kompetens. Ni använder verktygen på det sätt som passar er bäst.
Validering föregås alltid av fyra möten ledda av samtalsledare. Syftet är att förankra yrkeskraven och ge goda förutsättningar inför själva valideringen.
Medarbetarnas kunskaper mäts gentemot yrkeskraven. Valideringen leds av erfarna medarbetare från er egen organisation, som genomgått en kvalitetssäkrad utbildning.
Valideringsprocessen är kvalitetssäkrad genom rutiner samt intern och extern granskning. Den följer också europeiska och nationella riktlinjer för validering.
Vi ger er verktyg för att bygga upp ett lokalanpassat arbetsplatslärande. Medarbetare inom organisationen får utbildning till nyckelroller som stöttar kollegor i sitt lärande.
Så här går det till i praktiken:
Genom att låta yrkeskraven genomsyra rekryteringen lägger ni grunden för en fortsatt kvalitetssäkring av medarbetarnas kompetens, även när formell utbildning saknas.
I Kravmärkt Yrkesroll finns guider och material för att underlätta rekryteringsprocessen och sätta yrkeskraven i fokus:
Ge medarbetarna rätt start med vår modell för introduktion. Den utgår från yrkeskraven och dess kriterier och blir ett komplement till era egna dokument och rutiner.
Introduktionen är avgörande för hur en medarbetare kommer att trivas och fungera på arbetsplatsen.
Materialet ”Stegvis”:
Processen:
Under första året som anställd:
Vi erbjuder ett användarvänligt, tidsbesparande och strategiskt IT-verktyg för heltäckande dokumentation och uppföljning.
Kvalitetssäkrar strategisk kompetensutveckling
Lätt att använda
Kompetensanalys och planering
Medarbetare
Statistik
Erbjud praktik med språkstöd! Vi samarbetar med gymnasieskolan och SFI och har verktyg för en strukturerad praktik som kombineras med språkinlärning.
Kravmärkt Yrkesroll har en metod för strukturerad språkträning på arbetsplatsen, med stöd av handledare (språkstödjare) och i kombination med studier i det svenska språket.
Språkstödjaren, SFI-läraren och språkpraktikanten planerar lärandeperioden tillsammans.
Verktyg:
Praktikanten får handledning av språkstödjaren genom arbetsplatsens olika moment och övar samtidigt på det svenska språket. Hela arbetsplatsen stödjer språkinlärningen och stiger in när den ordinarie språkstödjaren inte är tillgänglig.