Hygienrutiner, bemötande och ergonomi. Det är några exempel på ämnen som deltagarna i Södertälje kommuns två veckor långa introduktionsutbildning får lära sig mer om. Genom omsorgskontorets projekt Kravmärkt Yrkesroll 1.4 får människor från arbetsförmedlingen en grundlig introduktion till arbete inom äldreomsorgen.
Snabba pennor rör sig över papper i klassrummet. Snart är det bara två dagars lärande kvar för deltagarna på introduktionsutbildningen. Under onsdagen stod äldreomsorgens lagar på schemat och flera deltagare är förvånade över hur mycket de har fått lära sig på två veckor.
– Jag tänker tillbaka nu på veckorna och känner bara – wow! Det är fantastiskt hur mycket vi har lärt oss. Läraren är också väldigt bra på att uppmuntra oss. Jag känner mig peppad, säger Nathalie Ogbonnaya
Ilham Afaskay
Liksom Ilham är det flera deltagare som inte har någon erfarenhet av att arbeta inom äldreomsorgen men för Stephane Gueye Seri, som är utbildad undersköterska i grunden, är mycket av informationen välbekant.
– Det är som att mycket kunskap har sovit och nu vaknar upp, berättar Stephane som ser fram emot att komma tillbaka till yrket efter några år som truckförare på Scania.
Introduktionsutbildningen sker genom projektet Kravmärkt Yrkersroll 1.4 i Södertälje kommun. Det är finansierat av Europeiska Socialfonden och ska under två års tid arbeta med att skapa en hållbar kompetensstrategi i kommunen, hela vägen från rekryteringsprocess till kompetensutveckling för medarbetare inom äldreomsorgens verksamheter.
I projektet ingår en vårdlärare via den kommunala vuxenskolan och introduktionsutbildningen blev ett specialuppdrag som togs fram när coronapandemin skapade ett större behov av vikarier.
– Det är en fantastisk möjlighet, det är inte många som får en sådan stark introduktion innan de går ut i arbetet och det är en fantastisk grupp att arbeta med, säger Eva Jaehnke, vårdläraren som håller i introduktionsutbildningen.
Förutom lärarledda lektioner om bland annat hygienrutiner, bemötande och kommunikation, ergonomi och förflyttningsteknik får deltagarna vara med i Kreativa Läromöten för att diskutera yrkesrollen och olika situationer som kan uppkomma under arbetet. Där lyfts olika scenarion och de får reflektera över vad de har lärt sig.
Minna Walldén, som också har erfarenhet av det praktiska arbetet, ser det som en stor tillgång att hon få lära sig ännu mer.
– Man kan aldrig få för mycket kunskap, det är det bästa som finns! Sen tycker jag också att det är kul med mångfalden på kursen, alla deltagares olikheter och blandade bakgrund.
Det är något som deltagaren Lilian Nosakhare Ebere också håller med om.
– Det känns bra att jag får träffa så olika människor och får lära mig tillsammans med dem. Det är jättekul, säger hon.
Lilian Nosakhare Ebere
För Francis Angelick blir utbildningen istället det allra första steget till arbete i Sverige. Hon har tidigare arbetat med barn med funktionsnedsättningar i Chile.
– Jag är fortfarande ganska nervös men jag vill verkligen försöka och läraren gör att jag känner mig mindre stressad. Hon är väldigt lugn och förklarar bra, säger hon.
Med i gruppen är också Magnus Rosengren. Han har arbetat som vaktmästare på Vidarkliniken i Södertälje sedan 1992, fram tills att den lades ner.
– Jag har inte jobbat inom vården men varit väldigt nära den ändå och haft mycket patientkontakt. Jag hoppas att jag kan hjälpa till med något och utbildningen känns som en bra grund till det, säger Magnus Rosengren.
Magnus Rosengren
Paulina Rolkiewics har arbetat med många olika saker efter att hon tog studenten från hotell- och turismprogrammet på Praktiska gymnasiet i Södertälje. Städare, säljare och lagerarbetare är några exempel. När hon fick information om utbildningen från arbetsförmedlingen var det ett enkelt val.
– Jag tyckte det lät intressant, så jag tackade ja till utbildningen direkt. Jag var jättenervös första dagen men sen när vi började prata och komma igång kändes det bra. Först tänkte jag att två veckor – det är ju ingenting! Men vi har fått lära oss jättemycket. Vi pratar och frågar mycket och man märker att läraren bryr sig om vad vi har att säga, berättar Paulina.
– Nu känns det också tryggare att gå ut, jag tror inte att jag hade känt mig så trygg utan den här utbildningen, fortsätter hon.
Paulina Rolkiewics